top of page
  • DaT

Slab trigger

Pred kratkim sem dobil zanimiv klic direktorja enega precej velikega podjetja na temo razpisa za digitalizacijo (subvencija dela sredstev). Dobili so zavrnitev oddane vloge, saj je pri oddaji prišlo do administrativne napake. Ne vem točno kaj je bilo narobe; šlo je za čisto administrativno napako, ki ni vplivala niti na vsebino, niti na vrednost celotne prijave.

Skratka - zavrnitev, brez možnosti popravka oddane vloge.

Razočaranje direktorja je bilo resnično veliko, saj je očitno računal na to, da jim bo razpisodajalec povrnil del vloženih sredstev. Njegovo vprašanje je bilo čisto enostavno - kaj pa zdaj? Bomo projekt ustavili ali ga nadaljujemo?

IZ mojega vidika - to sploh ni vprašanje... Seveda - nadaljujmo z digitalizacijo, vpeljujmo digitalne rešitve, začnimo z digitalno preobrazbo na celotnem nivoju. Smatram, da je vložek v digitalno preobrazbo podjetja CENEJŠI kot denar, ki ga bo/bi država povrnila podjetjem. Sam rezultat dobro nastavljene digitalne preobrazbe bo sigurno prinesel VEČJI efekt kot samo povračilo dela vloženih stroškov.

Ja, razpis je mamljiva zadeva; kdo bi se branil povračila stroškov. A le-to se v dostih primerih izkaže kot "slab trigger" (sprožilec) za digitalizacijo. V primeru, če podjetja računajo na razpise, se dostikrat fokusirajo samo na to, da izpolnijo zaveze vezane na razpis (in seveda, da dobijo željeno povračilo dela vloženih sredstev). Vsebina digitalizacije (akcijski načrt) je pogosto naravnan tako, da se digitalizirajo tista področja/vsebine, katere je zahteval razpisodajalec, kar pa ni nujno, da so le-ta resnična prioriteta podjetju.

Prav tako je omejen čas digitalne transformacije v razpisu pogosto omejen na "kratek" rok, kjer je resnično preobrazbo (celovito) težko zagotoviti. Zato je tovrstna vaba (razpis) za podjetja lahko predstavlja prej oviro kot prednost.


Zato še enkrat - iz prakse in izkušenj - ne glede na izhod pri razpisu, z razpisom ali brez njega - vložite energijo, sredstva, čas v projekt digitalizacije in le-ta bo prinesel rezultate, ki bodo dosti večji in dolgotrajnejši, kot pa je denar, ki ga boste dobili refundiranega.


Če pa je možnost - pa seveda - vzamimo ponujeno; če je možnost povrniti del sredstev in dobiti razpis - pa ne bo od "škode" ;)


Pa ostanite zdravi in v dobri formi...


In z malo zamudo - SREČNO, ZDRAVO IN Z VELIKO MERO POZITIVNE ENERGIJE v 2022...

25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page