top of page
  • DaT

Zadihajmo digitalno ali dihamo digitalno

Ne vem, ali se tudi meni samo zdi, ampak mislim, da je digitalizacija malce zaspala. Projekti, ki jih izvajajo, tečejo normalno naprej, vendar ni nekega zagona, na trgu so precej potihnile promocije digitalnih rešitev. Verjamem, da je vzrok tudi v spremembah usmeritev, katere so posledica zadnjih dogodkov – energetska kriza, logistična kriza, vojna v Ukrajini. Če k temu dodamo globalno usmeritev EU k trajnosti, ekološki osveščenosti, energetski učinkovitosti, je sama digitalizacija postala kot neke vrste »ne-bodiga-treba«. Oz. povedano drugače – podjetja so še vedno naravnana v digitalno preobrazbo, a o njej se ne govori več toliko. Zato smo se v skupini pogovarjali, kako ponovno vzpodbuditi podjetja, da začno trajnostno digitalno preobrazbo, jo usmerijo v dobre digitalne rešitve in spremenijo svoj način dela. Ob tem pa – seveda – upoštevajo tako trajnostno vključevanje v verige vrednosti, ekološko in energijsko učinkovito proizvodnjo. Zelo dobrodošlo bi bilo, če bi tukaj država ponovno obudila ustrezne subvencije, saj je za določena (sploh manjša) podjetja dejansko to dobra vzpodbuda ali celo edini vir (dodatnega) financiranja – da ne jemljejo iz tekočih realizacij. Ali pa – kot že v veliko primerov – dobra dodatna injekcija, da si lahko privoščijo »več« ali »zdaj« (kar sicer ne bi zmogli.

Tako, da bomo svojo energijo usmerili v to, da se ponovno vzpodbudi digitalna preobrazba v podjetjih in mogoče lahko vplivamo celo na to, da nam nekdo prisluhne in da na voljo dodatna sredstva za digitalizacijo.

Zato z velikim veseljem pozdravljamo dogodek, ki ga pripravlja DIH Slovenija – Zadihajmo digitalno.

Udeležili se bomo predavanj in poskusili prikazati neke vrste »rekapitulacijo« dosedanjih izkušenj iz digitalnih preobrazb. Le-teh je bilo kar nekaj; nikoli jih nisem štel, ampak mislim, da smo krepko presegli številko 40 (konkretnih, celovitih preobrazb). Kar nekaj le-teh je bilo seveda pod okriljem razpisov (za digitalno transformacijo ali razvojnih razpisov), kar nekaj – kar me še posebej veseli – pa takšnih, kjer so podjetja sama uvidela, da je investicija v digitalno preobrazbo v bistvu naložba.

Več o tem, kakšne izkušnje imamo in kaj smo povedali na dogodku Zadihajmo digitalno – pa sledi. Objavili bomo predstavitev in kratko pokomentirali dogodek.

Še vedno sledimo našemu sloganu – »Digitalizira(j)mo življenje« in tega bomo z veseljem delili tudi z Vami.

36 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page