top of page
  • DaT

Koliko "draga" je informatika za podjetje

(Preveč) pogosto velja med gospodarskimi družbami/lastniki, direktorji splošno prepričanje oz. splošno razmišljanje - uf, informatika - to pa je nekaj, kar je drago. Sploh, če kdo razmišlja o tem,

da je to prodaja "megle", da so te storitve prenapihnjene, da je ura ranga (skoraj) 100,00 € ubitačna... In realno gledano - kar nekaj resnice je LAHKO v tem.

Ogromno informatikov prodaja meglo. Roko na srce; preveč je teh... Dosti informacijskih podjetij se loteva vpeljave digitalnih rešitev po podjetje po tistem starem Ex-yu načelu - 3 faze implementacije informacijskih rešitev v podjetje, saj poznate (1. faza - lako ćemo, 2. faza - tek što nismo, 3. faza - je... ga) :)

Torej, komercialni interes informacijskih podjetij prevlada pogostokrat nad razumom. Gremo, ni važno kaj, samo, da posel dobimo. Prepogostokrat je to izhodišče postavljeno preden komercialist/informatik sploh sliši/vidi, kaj podjetje sploh rabi. V njegovih mislih je prevečkrat zasidrana misel - narediti realizacijo (katero jasno temu komercialistu narekuje "uspešnost" njegovega posla). In potem pridemo v tisti začarani krog,

ko kasnejši izvedbeni kader (vodje projektov, razvojniki, ...) neumorno bentijo nad lastnim komercialistom, ki je obljubil nemogoče oz. VSE. In potem se najde "pameten" projektni vodja, ki pač enostavno razmišlja, da pač "če ne gre", dodamo še malo dodatnih resourcev - in je to - to... Saj veste kaj pravijo, kdo so projektni managerji... To so ljudje, ki mislijo, da če lahko 1 ženska rodi otroka v 9 mesecev, bo pač lahko 9 žensko rodilo otroka v 1 mesecu... (Project Manager is a Person who thinks nine women can deliver a baby in One month).


Če k temu prištejemo še ure, ki jih bo potreboval razvoj, da bo spremenil/dogradil, popravil logiko obstoječega delovanja sistema in ga prilagodil potrebam podjetja in to ovrednoti skozi "porabljen čas", dobimo neko vrednost, kjer dobi naročnik občutek, da je celotni razvoj naravnan vedno in samo za njega. Kot, da se čisto vsaka applikacija razvija za vsakega naročnika posebej - from "login-up" naprej. In seveda - vrednost tega razvoja želi prenesti izvajalec na naročnika. Ali pa ga enostavno prepričati, da je boljše, da svoje procese prilagodi delovanju sistema, ker je to:

a) preverjeno in je to best-praktice in

b) ker je to za njega najceneje


In če vse te zadeve seštejemo skupaj - potem pridemo na to, da postane informatika blazno draga. O vzdrževanju le-te pa sploh ne bom zdaj govoril, ker je lahko to čisto posebna tema. IN tudi zna biti zelo draga. Ali pa ne - odvisno od tega, kaj bo orkester zaigral za dan denar... :)

Na drugi strani pa ima medalja tudi drugo plat. Informacijske rešitve so "poroka" med izvajalcem in naročnikom za eno zelo lepo obdobje (razen, če ne pride do ločitve že "po prvi poročni noči", ko naročnik ugotovi, da izvajalec ni to, kar je obljubljal). Vrednost, ki jo naročnik investira v svoje poslovanje, bo sigurno investiral za nadaljnih 3 - 5 let (če še ne več). Če to vrednost, ki jo je ponudil izvajalec v začetku, pa tudi če znaša kar nekaj 100k, razdelimo na mesece in leta, ugotovimo, da JEDRO lastnega informacijskega sistema stane obvladljivih xk na mesec, kar pa je sigurno manj, kot pa je ena povprečna plača enega informatika.


Ali pa - kot lahko to zelo radi primerjamo - da informatika stane manj, kot direktorjev novi avtomobil... In veliko je resnice v tem. Naročnik lažje kupi novi stroj, novega robota, kot pa plača nekaj podobne vrednosti za informacijski sistem; čeprav mu le-ta služi veliko dlje, je pa res, da ne prinaša takoj in direktno merljive vrednosti za podjetje (le-ta se izraža skozi dolgoročno zniževanje stroškov in vse kar je s tem povezano).

Vsi se bomo verjetno strinjali, da brez delovanja dobrega informacijskega sistema, enostavno podjetje ne bo konkurenčno; ali pa bo moralo imeti armado ljudi, s katerimi bo poskusilo nadomestiti del procesov, ki jih informacijski sistemi avtomatizirajo... Ali pa zaposliti kar nekaj informatikov (po dejstvu, da en informatik v podjetju ne prinaša informacijske rešitve), ki bodo potem res naredili nekaj za podjetje.

In kaj je sedaj drago ali ceneje?

Hmmm... Vsekakor ni enostavnega odgovora na to. Še vedno pa sem trdno prepričan - da je informatika točno toliko draga ali poceni - koliko realne vrednosti prinaša v podjetje.

In še vedno cenejša kot - biti brez nje...

Recent Posts

See All
bottom of page