top of page
  • DaT

Kako začeti, kje začeti

1. Ste na pravem mestu: to, da ste začeli brati ta text, pomeni, da ste na pravem mestu in tudi to, da imate dovolj interesa, da se boste digitalne preobrazbe v podjetju lotili. Le pogumno naprej, ne dvomim v to, da boste na tem spletnem mestu našli dovolj informacij o tem, kako in na kakšen način bomo najlažje spravili “zadevo pod streho”.

2. Izbor pravega izvajalca: dejansko se morate na začetku vprašati ali imate v podjetju resource (ljudi, čas in tudi finančna sredstva), da takšno preobrazbo začnete (IN TUDI DOKONČATE) sami ali pa bi bilo boljše, da najamete ustreznega izvajalca. Tukaj ne govorimo o izvajalcih, ki ponujajo rešitve za pokritje posameznih točk digitalizacije; govorimo o izvajalcu, ki je sposoben prevzeti celovit projekt digitalne transformacije in Vam pomagati najti ustrezne izvajalce, da te rešitve plasirajo v podjetje. Govorimo torej o neke vrste »zunanjem vodji projekta digitalizacije«. Če imate dovolj časa, znanja, resourcev, lahko definitivno celotno preobrazbo izpeljete sami. Vendar – po izkušnjah – se izkazuje, da bo na dolgi rok lažje, če za to najamete in pooblastite ustreznega zunanjega izvajalca, ki Vam bo pripravil potrebno dokumentacijo. V kolikor boste začeli razmišljati o tem, da bi se morda prijavili za sofinanciranje sredstev iz vidika raznih razpisov in voucherjev, potem pa bo ABSOLUTNO potrebno imeti ustreznega izvajalca. Le-ta bo poskrbel, da bo to šlo v pravi smeri; na eni strani bo dobil informacije s strani vodstva in jih spravil v ustrezno formalno obliko, na drugi strani pa bo poskrbel, da bodo izvajalci izvajali zadane naloge v pričakovani smeri. Kje boste našli ustreznega izvajalca? Ena izmed možnosti je, da kontaktirate nas in Vam bomo predlagali ustreznega izvajalca, ki je sposoben celovito pokriti transformacijo v podjetju. Razumeti bo potrebno Vaše zahteve in Vaša pričakovanja, potem bo potrebno znati najti ustrezne izvajalce, ki so sposobni ponuditi rešitev za posamezne točke, vezane na digitalno preobrazbo, pa le-to tudi ustrezno »zapakirati«, da bo imelo smisel pri morebitnih prijavah na razpis. Kot tudi najti ustrezne metode, kako ljudi »zanimirati«, da bodo sodelovali pri procesu digitalizacije, da bodo aktivni člani te preobrazbe in da bodo le-te spremembe doživljali čimmanj stresno. Draga možnost je, da se pozanimate ali je v »naboru« obstoječih informacijskih hiš, s katerimi že sodelujete, kakšno podjetje, ki bi ga lahko vključili v svoje procese. Pazite! To naj ne bo izvajalec novih digitalnih rešitev za podjetje. Po izkušnjah vemo, da izvajalci vedno razmišljajo »in-box« in peljejo vodo na svoj mlin. Najdite nekoga, ki je neodvisen in bo imel dovolj časa in resourcev, da se bo ukvarjal z digitalizacijo Vašega podjetja in Vam prevzel vlogo »vodje projekta«. Tretja možnost pa je, da se malce pozanimate pri Vaših poslovnih partnerjih, strankah, znancih in naj Vam priporočajo koga, ki je »preverjeno dober«. Lahko pa tudi sami pobrskate po netu in poiščete ustreznega (pravi naslov za to je spletni katalog izvajalcev iz kataloga DIH-A – Digitalnega informacijskega HUB-a).

3. Digitalna strategija: če boste pogledali priporočila različnih strokovnjakov, kateri se ukvarjajo z digitalizacijo, boste velikokrat zasledili, da so projekte digitalne transformacije začeli z nekim dokumentom, kateri je zapisal nekako »smer« razvoja podjetja iz vidika digitalnih rešitev. Ali se to imenuje Informatizacija podjetja ali kakor koli pač, je v bistvu to dokument, s katerim bo podjetje naredilo strateški načrt uvedbe novih tehnologij. Izkazalo bo namen, izkazalo bo področja, katera bo digitalizacija zajela (ali vsaj »projekte«) in izkazalo bo nek časovni okvir, po katerem bodo te spremembe uvedene v podjetje. Sigurno se ne pogovarjamo o okviru 3 mesecev; ampak bolj o letih (3 – 5 let). Zato je ta dokument dejansko neka strategija uvedbe digitalnih rešitev – ali krajše Digitalna strategija. In ja – NAREDITE GA! Koristil Vam bo na 1001 področju… Od tega, da se bo na njega lahko sklicevala celotna digitalna transformacija, do tega, da ga boste rabili za boljši pregled poslovanja, kot prilogo morebitnim revizijam… Pa še zelo profesionalno se sliši, če ga imate v podjetju 😉 😊

4. Akcijski načrt za preobrazbo: tisti, ki bo zapisal Vaše namene o digitalni preobrazbi, bo sigurno skupaj z Vami naredil nek »malo bolj podroben plan«, kako boste točke, ki ste jih v strategiji vpeljave digitalnih rešitev v podjetje navedli. Navedel bo – kaj bo narejeno, do kdaj in poskusil bo zvedeti, koliko bo takšna rešitev stala (oz. koliko finančnih sredstev imate na voljo za posamezno točko poslovanja). Načrt bo vseboval približno časovnico in poskusil bo zajeti tudi ljudi/oddelke, ki bodo vključeni v takšno preobrazbo. Ter poskusil predvideti tveganja, ki bodo podjetje morebiti čakale na tej poti preobrazbe. Akcijski načrt – pa tudi če je zapisan v eni Excel tabeli – je zelo priročna zadeva, da jo lahko »spremljate« - kako daleč smo že in kaj nas še čaka. In do kdaj bo karkoli smo si že zadali – tudi končano.

5. Financiranje projekta: kot najprej – celotno digitalno preobrazbo smatrajte kot dolgoročno investicijo. Vse kar boste/nameravate vložiti v digitalno preobrazbo, se bo/se mora vrniti in to hitro. Oz. po izkušnjah – se bo vrnilo hitreje, kot si sploh lahko mislite in kot pričakujete. V kolikor pa je možno za takšno investiranje dobiti »zunanja« sredstva, da to ne delate iz lastnih prihrankov (ali celo tekoče realizacije), pa toliko bolje. Ena izmed variant je, da se na osnovi postavljene digitalne strategije in akcijskega načrta, prepriča investitorja (banke, partnerji, kooperanti, kupci), da investira denar v digitalno preobrazbo. Druga opcija je, da se del teh sredstev poskuša pridobiti v obliki sofinanciranja projekta. Obstaja serija javnih voucherjev, razpisov bodisi za celovito digitalno transformacijo bodisi za posamezne točke transformacije. Predlagamo, da skupaj z izvajalcem pregledate razpise in se prijavite za enega izmed možnosti. Predlagam, da pregledate Slovenski podjetniški sklad (http://podjetniskisklad.si/) ali agencijo Spirit (https://www.spiritslovenia.si/). Ali pa direktno odprte pozive iz EU skladov. Ali pa – enostavno nas kontaktirajte in Vam bomo pomagali…

6. Akcija: če imate strategijo, če imate načrt in sredstva – potem sledi akcija. Najdite ustrezne izvajalce, ki bodo začeli vpeljevati digitalne rešitve za posamezne točke, izpostavljene v Akcijskem načrtu. Spremljajte njihovo izvedbo, razmišljajte out-of-the-box in izkoristite priložnosti, katere se Vam bodo odpirale z uvedbo novih, digitalnih rešitev v podjetju. In ne nehajte, ker digitalna preobrazba NI PROJEKT, ampak je PROCES!

Recent Posts

See All
bottom of page