top of page
  • DaT

Je denar res edina motivacija?

Ali je denar res edina motivacija?


Bolj, ko se bliža čas za oddajo razpisov za vzpodbude (subvencije) digitalne preobrazbe v malih in srednjih podjetjih, bolj se kaže dejanski vzgib za to, zakaj se je podjetje začelo ukvarjati z digitalizacijo. To lahko strnem v dve veliki skupini. Prva skupina so tista podjetja, ki so za digitalizacijo slišala iz medijev in jim je nekdo (izvajalci, svetovalci) predstavil, da je to proces, kjer lahko dobiš 100K z malo muke. Druga pa so podjetja, ki digitalizacijo razumejo, jo izvajajo že nekaj časa in jim je subvencija samo dobrodošlo sredstvo, da lahko hitreje, bolj kvalitetno ali z večjim "pospeškom" pristopijo k prvi, drugi ali x-ti fazi preobrazbe.

Prvi - imenujem jih "lovci na denar" - me ne zanimajo. Nikoli ni bil cilj pomagati podjetju dobiti denar in ga pomagati porabiti. Za te imam nasvet - banka ima na voljo kredit, ki sicer nekaj stane, ampak je še vedno cenejši, kot če se greste nečesa (digitalizacije), kar vam niti ni jasno, niti vam ne diši. Niti ne veste, kaj bi si s tem počeli.


Drugi - imenujem jih "denar za lovce" - pa me zanimajo. Tem sem pripravljen pomagati, s takimi je užitek delati. Se zavedajo, kaj digitalizacija je, jo uvajajo, izkoriščajo sebi v prid in hitro hitro žanjejo uspehe vložkov v digitalna orodja. Za te je namenjen denar oz. vzpodbuda in to so lovci, ki si denar zaslužijo.

No, potem pa je tu še ena - tretja skupina. To so podjetja, ki bi, pa ne vedo zakaj, pa ne bi, pa tudi to ne vedo za kaj... Kolebajo med tem ali je to sploh za njih, bojijo se razpisa, ker je to potem obveza (oooooo?!), nimajo niti ideje kaj bi naj počeli z digitalizacijo, vedo pa - da je to nekaj kar bodo verjetno rabili... Dragi moji - nasvet tem - ko se boste zbudili, se bojim, da bo zelo zelo prepozno... Podobno je z izvajalci... Enim se zdi, da je digitalizacija nekaj, kar morajo izkoristiti, drugi bi se to šli, pa ne vedo kaj sploh naj ponudijo, tretji so nekje vmes... ampak - o tem enkrat drugič...


Skratka - moj nasvet tistim, ki ciljate samo na denar subvencije. Če je edina motivacija teh 100K, ki lahko potencialno dobite za subvencijo vloženih sredstev v digitalizacijo - ne delajte tega... Počakajte, da bo šel ta vlak mimo, sami boste ugotovili čez čas, kje ste zaspali in kaj boste lahko storili, da ta vlak ujamete. Takrat smo na voljo tudi vam.

Tisti, ki ste tako - pol za DA, pol za NE (ali gremo na razpis ali ne bi šli) - moj nasvet - NE PRIJAVLJAJTE SE NA RAZPIS. Škoda Vašega časa, škoda časa vaših izvajalcev. Verjetno ne vidite pozitivnih učinkov, niti ne verjamete v proces digitalne preobrazbe. Sami pa veste - da v tisto, kar dvomite oz. ne verjamete z 101 % - ne bo rodilo uspeha.

Vsi ostali - pa samo pogumno. Je res, da boste pri prijavi na razpis rabili marsikaj - znanje, pogum, dobro zgodbo - pa tudi malce sreče. Ampak - ni teh 100K subvencije edino merilo uspeha pri digitalizaciji... Verjamite - sadovi so slajši, če si jih pridelate sami...


Pa samo pogumno naprej...



Recent Posts

See All
bottom of page