top of page
  • DaT

Nimam sreče ali nisem na istem planetu?

Že vrsto let (kmalu bo 30+) se gibam (tako ali drugače) v svetu IT podjetij, večino časa na strani mize, kjer sedijo(sedimo) ponudniki rešitev. Pred cca. 5 leti pa sem zamenjal (vsaj deloma) stran mize in sem postal naročnik, iskajoč ustrezne (specialne) rešitve za določene projekte.

Če sem se kaj v življenju naučil, sem se naučil delati projektno, profesionalno. Oz. bolje rečeno - to so me naučili naročniki, kateri so bili pretežno tuja podjetja, velike koorporacije. Tu so bile zadeve kristalno jasne in točno definirane - KDO, KAJ, ČEMU IN ZAKAJ. Terminski plan je bil ZAKON, PENALI v pogodbi normalna zadeva, dokumentacija v projektu prav tako, plačilo je bilo definirano običajno tako, da si dobil malo nekaj ob podpisu pogodbe,

večino na koncu, ko si izdelek dostavil, itd, itd... O tem se ni nikoli sploh razpravljalo, niti polemiziralo, če je to potrebno, zakaj je to potrebno, čemu je namen in podobno.


In tudi sam sem začel iskati ustrezna podjetja, ustrezne rešitve. Manjše, slovenske roizvajalce IT rešitev, ki so na ono "ej, mojster, imamo težavo"...

Prvi izbor, ki je izgledal v začetku kar soliden, je postal "bad choice". Definicije okrog terminskega plana so nepojmljive, čeprav je bilo izpostavljeno že v začetku (ker je šlo za eno komercialno zadevo, kjer smo morali končnemu kupcu obljubiti določen datum dokončanja projekta), da si naj IZVAJALEC definira terminski plan SAM. Seveda so kolegi to postavili po logiki - "lako ćemo - tek što nismo ...". Obljubljene terminske plane smo že prestavljali 4 x, pa še zdaj ne kaže da se bo obdržal tudi zadnji postavljeni plan.

Ok, če z prvim ni šlo, pa smo našli alternativo. Vzamemo drugega izvajalca, ki bo naredil isto zgodbo, ampak tokrat drugače. Na pogled zopet bolj profesionalno postavljena ekipa, večja, številčnejša, referenčno gledano kar ok. In zgodba se je ponovila. Izvajalcu smo dali možnost, da si določi končni rok dostave produkta, zdaj smo ga že prestavili 3 x. Pogovarjamo se o produktu, ki bi moral biti POSLOVNA APPLIKACIJA. Imamo napisano specifikacijo, jasno in glasno smo definirali pravila, želje, potrebe, ampak - enako. Terminski plan ne drži, zamujajo na vseh koncih, kar moramo seveda razumeti (da je XY odsoten, da ima danes šef rojstni dan, da je XX v tujini in se vrača komaj v petek, ...).

Pa recimo temu, da bo šlo v tretje rado. Da vzamemo zdaj pa res stare mačke, profije, ki to delajo - ono - z levo roko. Vsaj na prvi predstavitvi je to zgledalo. Imamo (kao) toliko referenc, da čez teče... No in smo sklenili pogodbo, z ekipo, ki je že leta na trgu, fantje poznajo vsebino projekta, ker jim je to "osnovni kruh".

In zopet isto. Razpravljamo se okrog postavljenega termina, ob tem pa še okrog najbolj logičnih stvari za katere bi človek pričakoval, da en profesionalec to že

pozna - kot npr. govorimo o poslovni applikaciji in je znanstvena fantastika oz. 19 čudo sveta, da bi uporabnik lahko poiskal kupca v šifrantu kupcev; če ga tam ni, da ga lahko doda direktno.

A je res potem edino "orožje", s katerim lahko držim izvajalca to, da jim kot naročnik enostavno projekta ne plačam oz. si zadržim določen % projekta tako dolgo, dokler

ne bo produkt vsaj 95 % delujoč in bo dostavljen v skladu z terminskim planom... Kar pa si res ne želim - ker potem pridemo v fazo - ni denarja - ni muzike - in obratno ne bo denarja, ker ni bilo muzike...


Razumem, da so v IT zdaj zlati časi; kot je pred časom en kolega rekel - kot, da je veliko vulkanizerovo :) (saj veste, 15 november, ko moraš menjati gume).

Podjetja digitalizirajo svoje poslovanje, provpraševanj po IT kadrih, dobrih rešitvah in produktih je čedalje več - čez teče... Ampak - še vedno in čedalje bolj ugotavljam, da enostavno (manjša) slovenska IT podjetja, ki niso nikoli delala z tujci ali večjimi poslovnimi partnerji, enostavno nimajo možnosti, da postanejo uspešna, kvalitetna, dobro organizirana... Vedno bodo ostala mala, vedno bodo živela na račun določenega števila naročnikov in upala, da se pri teh ne bo pojavil eden novi, ki bo naredil isto stvar za manjšo vrednost dosti bolje... Njim je verjetno "dovolj" to, kar dobijo. Redna mesečna plača + malo za rezervo in je čisto super... IN temu rečemo - uspešnost... Ali?


Ali pa so moja pričakovanja res preveč? Ali pa mogoče nimam srečne roke pri izboru? Ali pa... Ne vem... Jaz sem vedno gledal na te zadeve precej enostavno; kupec je tisti, ki definira nekaj, kar si želi kupiti, jaz, kot izvajalec pa mu to naredim takrat, ko si bo to želel in sicer tako, kot si je to kupec zamislil... Ker to plača!!!!!

Očitno moram začeti razmišljati drugače in najti ekipo, ki poznam pomen besede PLAN, TERMIN, PENAL in še kaj...


114 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Tomaž Pihlar
Tomaž Pihlar
Feb 14, 2022

Poznam. Vprašanje je samo na katerem planetu lahko najdeš takšno ekipo.

Like
bottom of page