top of page
  • DaT

In potem je prišla realnost...

Zadnje čase dobivamo različne kontakte s strani naročnikov - in to pogosto povezano v obliki enega vprašanja... "A vi prodajate rešitve za digitalizacijo?"... Odgovor bi verjetno moral biti - "Jaaaaaa?! Koliko česa pa točno rabite?!" :)

Vendar pogosto odgovarjamo na to z vprašanjem - "Zakaj pa to sprašujete?". V veliki večini primerov dobimo odgovor - "Oh, veste, nas je naš izvajalec/poslovni partner vprašal, če bi se želeli prijaviti na razpis digitalizacije, da dobimo 100K, pa smo rekli, da ja. Oni so NEKAJ napisali, mi smo ta razpis dobili, kaj pa sedaj?".

No, in takrat se začne. Pošljite nam akcijski načrt, da vidimo, kaj so vse navedli, oh, gospa/gospod, pa vi resnično mislite v tem projektu zamenjati obstoječi ERP, uvesti novi WMS in vpeljati dinamično robotsko skladišče, izgraditi novo spletno platformo za vzpostavitev verige cross-dockinga, izvesti prestrukturiranje na vseh poslovnih funkcijah, uvesti DMS sistem, ... Skratka - kot, da bereš "Teorija o digitalnih rešitvah - od a - ž". VSE! IN ko potem stranki pojasniš,kaj je vse zapisano, da morajo narediti je zelo zelo pogosto odgovor - oh, pa saj tega mi ne bi počeli.

Upam, da smo v zadnjih časih naleteli prej na izjeme kot na pravila. Zakaj? Zato, ker če se podjetja in izvajalci pogovarjajo o digitalizaciji in spremembah v podjetju, ki ga želijo prepeljati na pot celovite digitalne preobrazbe - smo zaštartali z napačne strani. Resnično si ne želimo, da se projekti digitalizacije spravijo na nivo "en izvajalec - eno podjetje - ena preobrazba", ampak, da je to celovit in kategorično usmerjen proces. Tak projekt digitalne preobrazbe mora imeti svoj začrtan cilj, smisel, definirano pot oz. korake po katerem bodo podjetja to sprejela, svoj čas, da se rešitve preverijo, vsedejo, uporabijo, svoj namen. Predvsem je čedalje bolj jasno in čedalje več ljudi to dejansko vidi kot NUJNOST. Izvajalec digitalnih rešitev NI IN NE MORE BITI tisti, ki podjetju izsili digitalizacijo. Ali lepše povedano - izvajalci so specialisti, ki lahko pokrijejo SAMO DEL CELOVITE DIGITALNE PREOBRAZBE, ne pa celoto. Potrebno bo najti več izvajalcev, specialistov za svoja področja, potrebno bo najti nekoga, ki bo celotni proces digitalizacije spremljal (in kot je pred časom kolega lepo rekel - SEDEL NA STRANI NAROČNIKA), potrebno bo najti in vpeljati metode za preobrazbo, spremljati način, meriti in tudi - na koncu poročati naročniku. Le-to izvajalci ne zmorejo, ker morajo biti fokusirani na to, da svojo storitev/produkt čimboljše vpeljejo v podjetje naročnika in ga povežejo v smiselno celoto - tudi z drugimi sistemi, izvajalci.

Zato potrebujete NEODVISNEGA projektnega vodjo in nekoga, ki bo z vaše strani spremljal celovito digitalno preobrazbo. Kjerkoli so naročniki želeli to zaobiti, so (vsaj iz mojih izkušenj) naročniki potegnili krajši konec; transformacija je narejena na silo, ni pravih rezultatov, digitalizacija je bila pogosto sam sebi namen oz. se je uspešnost izmerila le v višini pridobljene subvencije (če je bil projekt v sklopu enega izmed razpisov na temo digitalne prenove). Kar pa še zdaleč ni namen, niti cilj.

Všeč so mi podjetja/naročniki, ki razmišljajo o digitalni prenovi - z ali brez razpisov. Oz. obratno - všeč so mi podjetja, ki razmišljajo o digitalni preobrazbi; in ko jim na 3 sestanku poveš, da je možnost pridobiti subvencijo iz razpisov, načeloma rečejo - "ok, lepo, ampak - dajmo mi narediti, kot, da razpisa ne bo, se pa vseeno prijavimo; če bo, super, če ne, se bomo še več usmerjali k iskanju najboljših rešitev". In ti so danes dobra referenca za tisto, čemu je namen digitalizacije...

59 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page